Blogi
Tilinpäätös on yrittäjän kristallipallo
Administer Pulssi -webinaarissa käytiin toukokuussa läpi tilinpäätöstä: mitä se kertoo yrityksen tilanteesta ja millaisiin asioihin yrittäjän kannattaa tilinpäätöksessä kiinnittää huomiota. Asiantuntijoina tilaisuudessa olivat controller Ulla Soikkeli Administerilta ja talousasiantuntija Kari Alhola Alhola Consultingista.
Yrittäjää kiinnostaa luonnollisesti se, paljonko rahaa tulee, ja paljonko esimerkiksi yritys pystyy maksamaan osinkoja. Tuloksesta ovat kiinnostuneita myös työntekijät, jos tulospalkkioihin on sidottu siihen.
Yrityksen kannattavuuden selvittäminen on taloushallinnon tärkeimpiä tehtäviä. Tilinpäätöksessä tulos kertoo yhden vuoden ja tase useamman vuoden tapahtumat. Taseesta näkee, mikä on yrityksen omaa, mikä lainattua, ja tase kuvaavaakin esimerkiksi sijoittajalle tai rahoittajalle hyvin yrityksen houkuttelevuutta.
Kannattavuus on tärkein seurattava asia missä tahansa yrityksessä. Kannattavuus on tuoton ja kustannusten ero ja siihen vaikuttavat:
- liikevaihto ja hinnoittelu
- kustannukset ja kustannusrakenne
- myyntikate, käyttökate, liikevoitto
Kari Alhola muistuttaa, että kannattavuuden lisäksi olisi hyvä tarkastella myös tasetta eli millä panostuksella tulos on saatu aikaan.
Viime vuodet ovat olleet yrityksille haastavia, ensin koronapandemian vuoksi ja nyt uudessa tilanteessa Ukrainan sodan vuoksi. Inflaatio laukkaa ja energian hinnat ovat pilvissä. Yrityksen strategian on oltava ketterä, jotta liiketoiminnassa voidaan reagoida muuttuviin tilanteisiin.
Kun kirjanpito ja tilinpäätökset on asianmukaisesti tehty, excelistä saa Ulla Soikkelin mukaan ulos vaikka mitä: laskelmia, ennusteita, skenaarioita. Pienillä asioilla saat yrityksen rahat liikkeelle ja yritystoiminnan kehittymään entistä tuottavampaan suuntaan. Kaikkea ei aina tarvitse tehdä, vaan voi kääntyä myös taloushallinnon ammattilaisten puoleen.
Ulla Soikkeli on urallaan nähnyt myös yrityksiä, jotka ovat kriittisessä tilanteessa. Yhtenä esimerkkinä se, että yrityksen myyntisopimuksissa ei ole ollut raaka-aineoptiota; kun raaka-aineiden hinnat laukkaavat nykytahtia, kiinteähintaiset sopimukset saattavat ajaa liiketoiminnan todella ahtaalle.
Asiantuntijamme kannustavat kiinnittämään huomiota näihin:
- Myyntikate, käyttökate, tehokkuus (henkilö/asiakkuus/liiketoimintayksikkö/ajankohta)
- Asiakkuus & alihankintasopimukset kassavirrassa (maksuajat, reunaehdot ”lukitut hinnat” ja esim. raaka-aineoptiot)
- Sopimukset rahoittajien kanssa, flegmaattisuus = korkea hinta rahoituksesta (kovenantit, tuottoprosentti)
- Kolmen muuttujan Z-luku: rahoitustulos, quick ratio, omavaraisuus
Seurattaviin lukuihin vaikuttaa merkittävästi yrityksen valitsema strategia. Asiantuntijat muistuttavat myös, että tunnuslukuihin ei pidä uskoa sokeasti, vaan niihin saattaa liittyä myös riskejä ja sudenkuoppia, jotka voi välttää hyvän taloushallinnon ammattilaisen avulla.
Katso kiinnostava keskustelu, ja tiedät, mikä on ns. nollapiste eli break even point sekä vipuvaikutus ja ymmärrät paremmin kustannusinflaation vaikutuksen menestyksekkääseen yritystoimintaan.