Blogi
Tekoäly muuttaa taloushallintoa: Kirjanpitäjästä kehittäjäksi
Tekoälyn vaikutukset työelämässä ovat suuria lähes alalla kuin alalla. Kirjanpito ei ole poikkeus: AI-kehitys automatisoi rutiinitehtäviä ja muuttaa työtä yhä ihmisläheisemmäksi ja ratkaisukeskeisemmäksi. Lue kirjanpitäjän muuttuvasta roolista ja automaation tuomista mahdollisuuksista.
Aikaa itsensä sekä asiakkaiden kehittämiseen
Tekoäly ja automaatio muuttavat toimintaympäristöämme vauhdilla. Kirjanpitäjän työssä tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että monet rutiinitehtävät hoituvat ilman aikaa vievää manuaalista työtä. Controller Ulla Soikkeli Administerilta uskoo säästyvän ajan olevan mahdollisuus, jonka rajoja emme vielä edes tunne.
”Tekoäly varmistaa kirjauksia ja tiliöintejä ja laskee todennäköisyyksiä. Kirjanpitäjän tehtävänä on tarkistaa, että trendi on oikea. Eli aikaa ei tarvitse käyttää yksittäisiin kirjauksiin, vaan tilannetta tarkastellaan suurempina kokonaisuuksina.”
Kirjanpitäjä voi käyttää Soikkelin mukaan manuaalitehtävistä säästyneen ajan esimerkiksi asiakassuhteen hoitamiseen, ongelmanratkaisuun ja itsensä kehittämiseen.
”AI hoitaa mekaaniset tehtävät ja vapautuvalla ajalla voi kehittää itseään, kehittää bisnestä sekä kulkea asiakkaan rinnalla kaverina. Harva rakastaa hiirellä klikkailua, joten tämä tekee työn mielekkäämmäksi.”
Muuttuva rooli vaatii itsensä johtamista
Tulevaisuutta on mahdotonta ennustaa, mutta yksi on selvää: kirjanpitäjiä tarvitaan, vaikka heidän roolinsa elää. Soikkelin mukaan uudet järjestelmät vaativat opettelua, mutta lopulta kirjanpitäjän työssä instrumentti pysyy samana, vaikka nuotit hieman muuttuvatkin. AI-asiantuntijaksi ei tarvitse ryhtyä.
Muuttuva maailma vaatii myös itsensä johtamista sekä kykyä nähdä oma rooli uudessa valossa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikkea pitäisi oppia yksin. Päinvastoin. Muutos on yhteinen tie ja Administerilla tämä on Soikkelin mukaan selvä asia. Työntekijöiden ja kirjanpitäjän roolin kehittämiseen halutaan panostaa.
Soikkeli itse on parhaillaan mukana Business Advisor -ohjelmassa, jossa pohditaan tilitoimistojen muutosta AI-murroksessa. Tavoitteena on kehittää uusia taitoja, rikkoa roolien raja-aitoja ja avata silmiä uusille mahdollisuuksille. Ohjelman aiheet sisältävät muun muassa konseptointia ja palvelumuotoilua ja muutoksen johtamista.
”Kyse on niinkin yksinkertaisista asioista, kuin mitä voin tehdä numeroiden lisäksi. Itse olen herännyt ajattelemaan sitä, mitä kaikkea voin tuoda tiimiin sekä miten dokumentointia ja palvelumuotoilua voitaisiin parantaa.”
Kohti ihmisläheisempää kirjanpitoa
Vain aika näyttää, mitä kaikkea kehitys tuo mukanaan. Soikkeli uskoo kuitenkin vahvasti asiakassuhteiden korostuvan entisestään.
”Uskon, että muutos tuo mukanaan laadullista kanssakäymistä ja välittävää asennetta, mikä saa asiakkaan sitoutumaan. Ihmisläheisempää kirjanpitoa, joka sallii ihmisen kohtaamisen sen sijaan, että kerrotaan vain numeroita. Tällä tiellä me vahvasti olemmekin jo. Kirjanpitäjästä kumppaniksi, siitä on lopulta kyse.”
AI-kehitys vapauttaa kirjanpitäjän aikaa muun muassa:
- Itsensä kehittämiseen
- Asiakassuhteiden rakentamiseen
- Toimialoihin syventymiseen
- Konsultoivaan työhön
- Ongelmanratkaisuun
- Prosessikehitykseen
Lue uratarinoistamme lisää siitä, millaista on olla osa Administer-tiimiä!