Artikkeli
Hallituksen lisäsopeutustoimien vaikutus arvonlisäverotukseen
Hallitus on päättänyt nostaa yleistä arvonlisäverokantaa nykyisestä 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Korotusta yleiseen arvonlisäverokantaan syntyy näin ollen 1,5 prosenttia. Arvonlisäverokannan nostoa on perusteltu yhtenä merkittävänä toimenpiteenä noin kolmen miljardin euron uusille säästötoimenpiteille hallituksen esittämien muiden menosopeutusten ohessa. Alustavien arvioiden mukaan yleisen arvonlisäverokannan nostaminen 1,5 prosentilla tuottaisi valtiolle yli miljardi euroa lisätuloja vuositasolla. Yleisen arvonlisäverokannan korotuksen soveltaminen on tarkoitus saattaa voimaan jo kuluvan vuoden aikana, alustavien julkisten tietojen mukaan viimeistään 1.9.2024 alkaen.
Yleinen arvonlisäverokanta on useimpiin tavaroihin ja palveluihin sovellettava verokanta. Yleisen arvonlisäverokannan ohella arvonlisäverotuksessa sovelletaan alennettuja verokantoja, joista 14 prosentin verokantaa sovelletaan lähtökohtaisesti elintarvikkeisiin sekä ravintola- ja ateriapalveluihin, ja 10 prosentin verokantaa muun muassa kirjoihin, lääkkeisiin ja elokuvanäytöksiin.
Huolimatta siitä, ettei arvonlisäverokannan nousu kohdistu edellä mainittuihin alennettuihin arvonlisäverokantoihin, päätti hallitus niin sanotun terveysveron korottamisesta, minkä myötä makeisten arvonlisäverokantaa tullaan nostamaan nykyisestä 14 prosentista yleisen arvonlisäverokannan tasolle 25,5 prosenttiin. Terveysveron ohella tullaan korottamaan myös niin sanottuja haittaveroja, jotka kohdistuvat muun muassa virvoitusjuomiin ja tupakkatuotteisiin.
Yleisen arvonlisäverokannan sekä haitta- ja terveysveron nostamisen lisäksi hallitus on päättänyt kohdistaa uusia kiristettyjä verotoimenpiteitä muun muassa eläketulojen verotusta ja kotitalousvähennystä kohtaan.
Hallituksen toteuttamat säästötoimenpiteet eivät tältä erää tule kohdistumaan yritysten, investointien eikä pääomatulojen verotukseen.
Arvolisävero eFinassa
Veronkorotus tuo mukanaan haasteita useille laskutusjärjestelmille. Erityisen hankalaa voi olla desimaalilukujen käsittely verokannoissa. Jotkut järjestelmät eivät pysty käsittelemään desimaalilukuja laisinkaan, mikä johtaa virheisiin laskuissa ja maksuissa.
eFinan laskutusjärjestelmä käsittelee desimaalilukuja sisältävät verokannat ongelmitta. Tämä varmistaa, että laskut ovat aina oikein ja maksut sujuvat mutkattomasti.
Jos verotus aiheuttaa päänvaivaa tai sinulla on kysyttävää, älä epäröi ottaa yhteyttä. Asiantuntijamme ovat valmiita vastaamaan kaikkiin verotukseen liittyviin kysymyksiisi ja tarjoamaan selkeää neuvontaa. Lue myös blogimme verotuksen optimoimmista.